Ingerul de fier

Florin Cosma: 1.De cat timp exista proiectul "Inger de Fier", si ce te-a hotarat sa-l faci realitate?
IngerAlb: Inger de Fier exista din 2002, desi ideea de a crea acest gen de muzica este de data mai veche. Cred ca la un moment dat orice muzician (nu ca eu as avea pretentia de a fi unul din acestia, hehe!) ajunge la un moment dat sa-si doreasca a reuni acele formule si/sau idei muzicale ce nu si-au gasit locul in cadrul experientelor (a se citi "formatiilor") anterioare, intr-un nou format - in cazul Inger de Fier, "reteta" a fost una simpla: am combinat synth-uri si beat-uri de factura electro/dance cu riff-uri agresive de chitara, toate acestea completate de sunete si efecte specifice genului industrial.

Florin Cosma: 2.Am observat pe pagina ta oficiala ca activezi in mai multe formatii/proiecte de muzica, mare parte industrial, sau "related". Presupun ca Inger de Fier este cel mai apropiat de sufletul tau?
IngerAlb: Trebuie sa recunosc ca in ultima vreme muzica industrial (si nu ma refer doar la rock & metal) ma atrage cel mai mult, asa ca in mod natural proiectele mele muzicale sunt legate de acest gen, fie ca este vorba de Inger de Fier - industrial metal, Telurica - industrial/ambient/experimental electronica, sau Project 333 - tribal industrial. Fiecare din acestea reprezinta o manifestare a laturii mele artistice, drept pentru care nu pot stabili o ierarhie a importantei lor. Compun asa cum simt - este metoda proprie de a-mi exorciza "demonii" interiori. Niciodata nu stiu cum va suna o piesa in final; incerc sa nu tin cont de reteta clasica "strofa/refren/strofa/refren" si apelez la tot soiul de experimente sonore. Pentru mine procesul de creatie este la fel de important ca produsul final. Pentru mai multe informatii, cei interesati pot accesa: www.ingerdefier.go.ro , www.telurica.go.ro si www.project333.go.ro .

Florin Cosma: 3. Cum vezi scena muzicii industriale in Romania? Crezi ca aceasta s-ar putea imbunatati printr-o promovare a genului, a uniunii dintre artistii de gen, sau e nevoie in primul rand de educarea populatiei, si atragerea acesteia catre arta si cultura?
IngerAlb: Hmmm...buna intrebare! Exista o parte buna si una proasta - sa incepem cu ultima: publicul roman este in general reticent la nou. Nu sunt multi cei care au prins gustul muzicii industrial, sau a altor genuri inrudite (goth, ambient, etc.), asa ca o mai mare deschidere a ascultatorilor catre muzica ce incorporeaza sunete moderne (electro) ar fi primul pas. Din fericire, in ultima vreme se pare ca au aparut primele elemente care in final pot duce la formarea (sper) a unei scene autohtone de gen: trupe interesante (Dirty Shirt, Discordless, Subway Night Orchestra, Infectator.com, The Beyond, sau Narkoleptik sunt doar cateva exemple), pagini de internet care promoveaza aceasta muzica, concerte (e drept ca le poti numara pe degetele de la o singura mana, dar este un inceput), sau chiar case de discuri (vezi F.I.R. - singura casa de discuri underground romaneasca ce si-a propus ca obiectiv promovarea a muzicii de factura electronica), etc. Incet (dar sigur) trupele de la noi au inceput sa se promoveze si sa se sustina reciproc, lucru normal, pentru ca de noi depinde ca lucrurile sa evolueze in directia buna. Incercam sa deschidem "apetitul" ascultatorilor catre muzica industrial si sa ne "cultivam" pe noi insine in acelasi timp.

Florin Cosma: 4. Ce planuri de viitor ne rezerva IngerAlb cu proiectele sale?
IngerAlb: Planuri de viitor ar fi destule :) In primul rand, sunt in lucru cateva piese Inger de Fier, care vor putea fi ascultate pe urmatorul cd. Este posibil ca acest nou material sa contina si cateva remix-uri ale pieselor noastre de pe "Deadly Games" (poate si cateva de pe primul cd), realizate atat de artisti romani, cat si din Afara, dar este prea devreme pentru a vorbi despre asta. De altfel, Inger de Fier trece printr-o schimbare de componenta, asa ca s-ar putea sa mai dureze putin pana cand lucrurile vor reintra in normal (mai multe informatii in curand la: www.ingerdefier.go.ro). In al doilea rand, noul album Telurica este aproape gata. Nu am stabilit inca titlul, dar va fi lansat anul acesta si cred ca va oferi cateva "surprize"...muzicale :) Este o suma a primelor doua albume, dar in acelasi timp soundul este destul de diferit fata de ceea ce am realizat pana acum. Noile materiale Inger de Fier si Telurica vor fi urmate (probabil) si de noi versiuni ale site-urilor oficiale.

Florin Cosma: 5. Ai vreun mesaj pentru cei care ne citesc acum?
IngerAlb: Sustineti trupele underground autohtone! Numai impreuna putem reusi!
Pentru informatii suplimentare, propuneri de colaborare (remixuri, compilatii), etc. ne puteti contacta la: ingerdefier@yahoo.com (no spam please!). Keep in touch!

11.02.2005

Comentarii

Postări populare